بی‌خوابی چیست؟ و چگونه می‌توانیم بی‌خوابی را درمان کنیم؟

سخت‌ترین لحظه در هر شبانه‌روز زمانی است که به تخت‌خواب می‌رویم و پس از مدت زمانی همچنان بیداریم. با گذشت زمان تلاش بیشتری می‌کنیم تا سریع‌تر به خواب برویم اما باز هم بیداریم و بیداریم. وقتی تصمیم می‌گیریم بخوابیم و نمی‌توانیم بخوابیم، لحظات بسیار سختی را می‌گذرانیم و گاهی آنچنان اذیت می‌شویم که به دنبال راه و روش متفاوتی می‌گردیم تا بتوانیم این مشکلمان را حل کنیم.

آیا بی‌خوابی مشکل بزرگی است؟

بی‌خوابی

اگر شما شب‌ها به سختی به خواب می‌روید و یا به عبارتی دچار بی‌خوابی می‌شوید باید بدانیدکه شما تنها نیستید. بی‌خوابی مشکلی است که از هر سه نفر یک نفر با آن روبه رو هستند. هر کسی در یک زمان از زندگی‌اش با این مشکل مواجه می‌شود. بی‌خوابی همیشگی نیست و معمولاً هر کسی در زندگی‌اش گاهی آن را تجربه می‌کند. پس نگران نباشید، شما تنها نیستید. بی‌خوابی نه تنها موضوع بسیار عادی است بلکه از قدیم مردم با این مشکل رو به رو بوده‌اند. با رعایت چند نکته ساده می‌توانید شب‌ها راحت‌تر بخوابید و از خواب شب خود لذت بیشتری ببرید.

چرا دچار بی‌خوابی می‌شویم و شب به راحتی نمی‌خوابیم؟

شب‌هایی را که به راحتی نخوابیده‌اید به یاد آورید. به نظر خودتان آن شب با بقیه شب‌هایی که در گذشته به راحتی خوابیده‌اید چه تفاوتی دارد؟ آیا می‌توانید تفاوتی در کارهای روزانه‌تان بیابید؟بسیاری از رفتارهای ما در طول یک شبانه روز بر خواب شب ما اثرگذار است. اگر روز سختی را پشت سر گذاشته باشید، شاید نتوانید شب به‌راحتی بخوابید. کارها‌‌، عادت‌ها و ارتباطات ما در طی شبانه روز بر کیفیت خواب ما تاثیرگذار است. اگر در محل کار با همکار و یا رئیس‌تان بحث کرده‌اید و شب به هنگام خواب آن گفت‌و‌گو ها در ذهن‌تان رفت‌وآمد می‌کند بسیار طبیعی است. اتفاقاتی که در روز تجربه کرده‌اید شما را آزار می‌دهند و خواب آرام‌بخش شب را از شما می‌گیرد.

عوامل تاثیرگذار بر خواب شب

عوامل متفاتی وجود دارند که موجب اختلال در خواب می‌شوند. برخی از افراد می‌گویند که وقتی به تخت‌خواب می‌روم، تمام اتفاقات آن روز در ذهنم پدیدار می‌شود. گاهی مرور اتفاقات روز آن‌چنان افراد را درگیر می‌کند که خواب شب را از آنها می‌گیرد. در اینجا به صورت مختصر عواملی را که ممکن است بر خواب شب تاثیرگذار باشند بیان می‌کنم.

نگرانی‌های روزانه

مشکلات و گرفتاری‌ها

استرس

تلویزیون و شبکه‌های اجتماعی

خواب زیاد در طول روز

افکار مزاحم (می‌توانید برای مدیریت افکار مزاحم به مقاله سایت مراجعه کنید.)

عادت‌های اشتباه

پرخوری و …

روش معمول برای حل مشکلات بی‌خوابی

از گذشته تا کنون روش‌های متفاوتی برای درمان بی‌خوابی به کار می‌رود. برخی افراد از داروهای آرامبخش استفاده می‌کنند. برخی از داروهای گیاهی برای درمان بی‌خوابی خود استفاده می‌کنند. روش درمان بی‌خوابی در فرهنگ‌های مختلف نیز متفاوت است. حتی در گذشته با گذاشتن آهن‌ربا زیر سر سعی می‌کردند خواب بهتری را برای خود به ارمغان آورند.

برخی با مراجعه به مشاور و بر طرف کردن مشکلات زندگی‌شان سعی می‌کنند تا شب‌ها راحت‌تر بخوابند. اگرچه روش‌های متفاوتی برای این مشکل وجود دارد ولی معمولاً افرادی که دچار بی‌خوابی می‌شوند باز هم در عذابند. آن‌ها می‌خواهند همانند افراد عادی به راحتی بخوابند و دیگر نگران این مشکل نباشند.

باید ها و نباید ها برای یک خواب شیرین

همان‌طور که در بالا اشاره کردم عوامل متفاوتی بر خواب شب تاثیرگذار است. از نگرانی‌های روزانه گرفته تا عادت‌های اشتباه و استفاده بیش از حد از شبکه‌های اجتماعی همه و همه بر خواب ما اثر می‌گذارد. اگر عادت کرده‌اید شب‌ها تا دیر موقع تلویزیون ببینید و شب به راحتی نمی‌خوابید بسیار طبیعی است؛ زیرا مغز شما بیدار است و پس از اتمام فیلم و یا برنامه تلویزیونی، در حال تجزیه و تحلیل کردن داستان است. پس بسیار طبیعی است که نتوانید به‌راحتی بخوابید. اگر تا دیر موقع کار می‌کنید و به سرعت قصد خوابیدن کنید، شاید نتوانید به‌خوبی بخوابید.

چه کار نکنیم تا بهتر بخوابیم؟

قبل از خواب از شبکه‌های اجتماعی و تلویزیون استفاده نکنید. مصرف قهوه و یا کافئین ممکن است شما را دچار بی‌خوابی کند. از مصرف غذای سنگین قبل از خواب پرهیز کنید و سعی کنید در طول روز

کمتر بخوابید.

در نهایت چه کار کنیم که بتوانیم شب‌ها به راحتی بخوابیم؟

گاهی اوقات با رعایت بایدها و نبایدها، همچنان شب نمی‌توانیم به‌درستی بخوابیم و به همین دلیل می‌گوییم که این راه‌حل‌ها فایده‌ای ندارند. در این‌جا یک راه‌حل کلیدی به شما معرفی می‌کنم که اگر خودتان بخواهید به سرعت به شما کمک می‌کند.

معمولاً شب به هنگام خواب آنقدر به موضوعات متفاوت فکر می‌کنیم که یا خواب از سرمان می‌پرد و یا هرچه قدر هم تلاش کنیم باز افکار مزاحم ما را راحت نمی‌گذارند و نمی‌توانیم بخوابیم. بنابراین برای درمان بی‌خوابی باید با خودتان صادق باشید و تمام تلاش‌تان را به کار ببندید تا با استفاده از این راه حل به راحتی بخوابید.

هنگامی که متوجه شدید نمی‌توانید بخوابید بدن خود را آرام سازید. اصلاً نگران نباشید که هنوز بیدارید و نمی‌توانید بخوابید. در ابتدا چند نفس عمیق بکشید تا بدن‌تان آرام شود. سپس هوا را از طریق بینی تنفس کنید، چند ثانیه نگه‌دارید و از طریق دهان هوا را بیرون دهید.شاید پیش خود بگویید این تمرین ساده‌ای است و امکان ندارد جواب بدهد. اما شما باید این تمرین را انجام دهید تا به سرعت تاثیر آن را ببینید. در تمام طول مدت تنفس باید به تنفس خود دقت کنید و هر زمان که متوجه شدید حواس شما پرت شده است، فرایند تنفس را از ابتدا شروع کنید. اگر نمی‌توانید

تمرکز خود را بر روی تنفس حفظ کنید طبیعی است. با تمرین و تکرار زیاد موفق خواهید شد. این تمرین را روزی دو بار تکرار کنید.

اگر با خود صادق باشید و این تمرین را به‌صورت کامل انجام دهید، ازاین‌به‌بعد شما به‌راحتی به خواب می‌روید و دیگر نیاز نیست که نگران مشکلی بی‌خوابی باشید.

2 نظرات
  1. ایرج شهبازی می گوید

    با عرض سلام و احترام خدمت شما و آرزوی موفقیت روز افزون خواستم بگویم که مقالات شما بسیار عالی و تاثیر گذار هستند به همین جهت استدعا دارم اگر در برخی دیگر از مسائل روزمره زندگی امروز که مردم را دچار گمراهی و بیدرمانی نموده صحبت کنید ممنون میشم

    1. سارا حمیدی می گوید

      سلام ایرج عزیز

      مرسی از اینکه همراه ما هستید و هدف ما این است که بتوانیم مسائل و مشکلات امروزه را حل کنیم. اگر مسئله ای مد نظرتان است لطفا آن را از طریق ایمیل info@sara-hamidi.com با ما در میان بگذارید. شاد باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.