۸ نکته برای افزایش حضور ذهن و کاهش حواس پرتی
۸ نکته برای افزایش حضور ذهن و کاهش حواس پرتی
حضور ذهن به معنای توجه و دقت کامل به تمام لحظههای زندگی است. آیا شما معمولاً درگیر افکار خود هستید و یا همیشه حضور ذهن دارید؟ آیا همیشه دچار حواس پرتی میشوید؟
آیا محل قرار دادن کلید و یا تلفن خود را فراموش میکنید؟
آیا در وسط یک مکالمه دچار حواس پرتی میشوید؟
آیا در زمان آشپزی افکار متفاوتی در سرتان است و حضور ذهن ندارید؟
آیا فراموش میکنید که در خانه را قفل کرده بودید و یا نه؟
افزایش حضور ذهن و کاهش حواس پرتی
اگر پاسخ شما به موارد بالا مثبت است شما دچار حواس پرتی هستید. به عبارتی شما در زمان انجام کاری حضور ذهن ندارید و کارها را ناخودآگاه انجام میدهید. هنگامیکه حضور ذهن نداشته باشید، در انجام هیچ کاری دقت نمیکنید.
اگر در حال خروج از خانه باشید و حواس شما درگیر افکارتان باشد، به بستن در خانه توجه نمیکنید. بسیاری از کارها توسط ناخودآگاه مغز انجام میشود. ناخودآگاه ما میداند که هنگام خروج از خانه، در را باید قفل کرد. ازاینرو شما در خانه را قفل میکنید، اما قفلکردن را به یاد نمیآورید. مشکل اصلی حضور ذهن نداشتن، حواس پرتی و عدم توجه به قفلکردن در خانه است که باعث میشود شما آن را به یاد نیاورید.
بنابراین یکی از روشهای کاهش حواسپرتی، فراموشکار بودن و بیدقتی افزایش حضور ذهن است. هنگامیکه بتوانید در انجام هر کاری حضور ذهن داشته باشید، میتوانید بر بسیاری از وسواسها فکری و نگرانیهای بیمورد غلبه کنید.
۸ نکته مهم و ضروری
در ادامه نکات مهم و ضروری در ارتباط با روش های افزایش حضور ذهن بیان می شود. در ابتدا نکاتی را بیان می کنیم که شما می توانید با انجام تمرین هایی در طول روز حضور ذهن خود را تقویت کنید. پس از آن نکاتی گفته می شود که تمرین خاصی ندارد و فقط باید به انجام آن عادت کنید.
تقویت حضور ذهن و کاهش حواس پرتی با انجام تمرین
۱- یاد بگیرید که در لحظه حال زندگی کنید و ذهن آگاهی خود را تقویت کنید.
۲- از انجام چندین کار باهم جلوگیری کنید. در هرلحظه یک کار انجام دهید. مغز ما توانایی انجام چندین کار در یکلحظه را ندارد و فقط از تمرکز بر یک کار به دیگری تغییر میکند. بنابراین اگر در یکلحظه بخواهیم چندین کار را انجام دهیم، کیفیت کار ما پایین خواهد آمد. زیرا بر هیچکدام از آنها تمرکز کافی نداریم.
[irp posts=”555″ name=”افزایش تمرکز با خودداری از انجام چندین فعالیت باهم”]
۳- اگر فراموشکار هستید و یا به عبارتی حضور ذهن کافی ندارید، درواقع شما تمرکز کافی ندارید. انجام تمرینهای افزایش تمرکز به شما کمک میکند تا حضور ذهن خود را افزایش دهید. شما میتوانید در دوره رایگان سایت ما ثبتنام کنید و از تمرینهای افزایش تمرکز استفاده کنید.
رعایت نکاتی جهت افزایش حضور ذهن و کاهش حواس پرتی
۴- خواب کافی و درست به شما کمک میکند تا تمرکز خود را افزایش دهید. خواب مفید در شبانهروز حدود ۷ تا ۹ ساعت میباشد که برای هر شخص میتواند متفاوت باشد. خواب مناسب نیاز بدن خود را پیدا کنید. همانطور که میدانید خستگی و کمبود خواب سبب کاهش تمرکز میشود. کاهش تمرکز نیز به معنای افزایش حواس پرتی است.
۵- مدتزمان تماشای تلویزیون را کاهش دهید. اگر عادت دارید که هنگام تماشای تلویزیون غذا بخورید و یا کار دیگری انجام دهید، شما آن کار را بدون توجه و تمرکز کافی انجام دادهاید.
هنگامیکه تلویزیون تماشا میکنید، تمام توجه شما به تلویزیون است. بنابراین کارهای دیگر توسط ناخودآگاه مغز انجام میشود. ازاینرو مغز شما یاد میگیرد که کارها را توسط ناخودآگاه و بدون حضور ذهن انجام دهد. این موضوع سبب کاهش تمرکز و دقت و افزایش حواس پرتی میشود.
همانطور که در مقاله Absent Minded بیانشده است، تماشای زیاد تلویزیون سبب کاهش نیروی اراده، انضباط شخصی و توانایی شما در کنترل افکارتان میشود.
۶- هنگامیکه به صحبتهای دیگران گوش میدهید، به فکر نروید. از افکارتان مراقبت کنید. اگر آن صحبتها برایتان کسلکننده است، سعی کنید بهگونهای آن را برای خود جذاب کنید. خود را علاقهمند نشان دهید، سؤال بپرسید و در گفتوگو شرکت کنید.
۷- نگرانی و استرس سبب کاهش تمرکز و افزایش حواس پرتی میشود. سعی کنید به مسائل کماهمیت توجه نکنید و افکار مثبت بیشتری داشته باشید.
اگر در انجام کاری دچار نگرانی شدید، آن را یادداشت کنید. نگذارید نگرانیها تمرکز شمارا کاهش دهد. پس از تمام شدن کارتان به نگرانیها رسیدگی کنید.
۸- عوامل حواس پرتی را از خود دور کنید. هنگام انجام کارهای نیازمند تمرکز، گوشی خود را در حالت بیصدا قرار دهید. عوامل مزاحم را از خود دور کنید تا هیچ عاملی حضور ذهن و تمرکز شمارا کاهش ندهد.
[irp posts=”483″ name=”حواس پرتی چیست؟| روشهایی جهت عدم حواسپرتی و بیدقتی”]
ممنون از مقاله شما
یاد این جمله معروف افتادم که قدیما وقتی راه می رفتن راه می رفتن وقتی می خوابیدن می خوابیدن، وقتی غذا می خوردن غذا می خوردن…
هر چند داشتن نگاه به آینده و استفاده از تجربیات گذشته لازم است اما برای داشتن تمرکز بالا و نشاط در زندگی، به نظرم حضور در لحظه حال زندگی خیلی پر اهمیت است که به خوبی اشاره فرمودین
متشکرم
دقیقا همین طور است. ممنون از شما جناب سلمانی.
سلام. بسیار ممنون از نوشته ی بجای شما. بسیار استفاده کردم
سپاسگزارم جناب خسته نیا. شاد و موفق باشید.
درودبرشمااستادحميدى عزييز
مقاله بسيار جالبي بود
اميدوارم موفق باشيد
سپاسگزارم.
نكات جالبى را اشاره فرموديد ممنون
ممنون از شما که استقبال نمودید.
با سلام
بسیار عالی و کاربردی بود، ممنون از شما
ممنون جناب بختیاری عزیز شاد باشید.
بسیار موضوع خوبی انتخاب کردید، متشکرم از شما
در عصر تلگرام و اینستاگرام و … تمرکز حواس موهبتی است
سپاسگزارم جناب سالمی عزیز
سلام خانم حمیدی
مطلب فوق العاده ای بود. قطعا کاربردی هم خواهد بود
سپاسگزارم جناب زارعی. شاد باشید.
فوق العاده بود.راهکارهایی که ارائه کردید واقعا کارگشاست
سپاسگزارم از اینکه استقبال نمودید.
متشکرم از نکات کاربردی که بیان کردید
با سلام و عرض ادب .سپاس از مطالب مفیدی که نوشتید
سلام دخترم
من خانمی هستم ۵۲ ساله که در اروپا زندگی میکنم دچار ADDهستم که البته فقط ۶ ماهه که دکترها باانجام آ مایشاتی متوجه شدن که من باید دارو بخورم دوماهه اول بسیار باداروها حالم عالی بود ولی کم کم اثرشون کمتر شده بطوریکه الان مقدارش رو دوبرابرکردم ولی ۱۰۰ در صد حواسم سرجاش نیست ولی از وقتی که متوجه شدم که در اصر افسردگی این بیماری رو دارم مدام گریه میکنم همش وقتی که یادو خاطره دبیرستان وسالهایی که پشت کنکور مانده بودم می افتم.احساس میکنم که من فقط یه قربانی بودم.امروز که اتفاقی در گوگل دنبال مطالبی ازین قبیل میگشتم.نوشته شما رو که دیدم خوشحال شدم.پس اینگونه تمرینات هم باید در کنار دارو انجام دهم؟
سلام دوست عزیزم
تمرینات تقویت تمرکز به شما کمک می کند تا عضله تمرکز ذهن خود را تقویت کنید. پیشنهاد می کنم مقالات زیر را مطالعه کنید.
چگونه تمرکز حواس داشته باشم؟
و همچنین پیشنهاد ویژه شرکت در دوره تقویت تمرکز می باشد.
شاد باشید
سلام
من همیشه درگیری ذهنی دارم اگر لباس میشورم اگر غذا میپزم اگر فیلم میبینم …در کل هیچوقت حضور ذهن برای فعالیتم ندارم
من معلم هستم حتی هنگام تدریس هم حواسم پرت میشود و رشته کلام تدریس از دستم خارج میشود برای همین همیشه افسرده و خسته هستم
احساس میکنم حتی با تمرین و برنامه هم حالم خوب نمیشود
لطفا راهنماییم کنید با تشکر
سلام دوست عزیز
بر روی ذهن آگاهی خود کار کنید. ذهن آگاهی و مدیریت ذهن مهارت خیلی مهمی هستند.
مقاله زیر را مطالعه کنید
ذهن آگاهی
و پیشنهاد ویژه دوره زندگی در لحظه حال می باشد. آن را از دست ندهید. شاد باشید
سلام ممنون از مطالب مفیدتون
متشکرم خیلی مفید بود
سلام استاد عزیز ممنون از مقاله خوبتون ی سوال از خدمتتون داشتم آیا امکان داره حواس پرتی اکتسابی باشه ؟
مثلاً پدر یا مادر ی که در حین صحبت، زیاد مکث می کنه و ی داستان رو در زمان طولانی تعریف می کنه ممکنه بچهها رو دچار این عارضه کنند؟