تمرکز چیست و چگونه تمرکز کودکان را افزایش دهیم؟
هنگامی که کودکان از انجام تکالیف مدرسه و یا کاری که در حال انجام آن هستند خسته میشوند میتوانیم بگوییم که آنها تمرکز کافی ندارند. هنگامی که بزرگسال و یا کودکی نمیتواند مدت زمانی را بر روی موضوعی باقی بماند او توجه کافی برای انجام آن کار را نداشته است. معمولاً هنگام متمرکز بودن، ذهن ما درگیر یک مسئله باقی بماند و مدام درگیر افکار متفاوت نمی گردد.
اما سولی که مطرح میشود این است که چرا ما تمرکز کافی نداریم؟ و یا بهعبارتی چرا کودکان ما تمرکز کافی در مدرسه، در کلاسهای درس و یا کلاسهای آموزشی ندارند؟
ترجیح میدهم اول متمرکز بودن را تعریف کنم. تمرکز یک مهارت است و تعداد بسیاری از ما و کودکان ما این مهارت را از کودکی نمیآموزیم. متمرکز بودن یعنی اینکه ما بتوانیم به دلخواه خود از یک موضوع به موضوع دیگر توجه کنیم و مدت زمان دلخواه بر روی آن موضوع بمانیم. به نظرتان شما این مهارت را بهخوبی آموختهاید؟
علت اینکه ما تمرکز کافی در انجام کارهای روزانه نداریم این است که ما و یا به عبارتی کودکان ما این مهارت را به خوبی نیاموختهاند. به عبارتی ما در زندگی کارهایی را انجام میدهیم که علاوه بر پرورش ندادن این مهارت سبب از دست دادن این توانایی هم میشود. به نظر شما برای بهبود تمرکز خود و یا فرزندتان چه کارهایی را باید انجام دهید؟
چه عواملی سبب کاهش تمرکز در کودکان میشود؟
تحقیقات نشان داده است که کودکانی که روزانه بیش از ۲ ساعت به تماشای تلویزیون و انجام بازی های کامپوتری میپردازند، از تمرکز خوبی برخوردار نیستند و نمیتوانند در کلاس درس و یا محیطهای آموزشی متمرکز باقی بمانند. مدت زمان تماشای تلویزیون با قدرت متمرکز ماندن رابطه عکس دارد. هرچه مدت زمان انجام بازی های کامپوتری و یا تماشای تلویزیون افزایش یابد، به همان نسبت تمرکز بچهها کاهش مییابد.
چرا تماشای تلویزیون سبب کاهش تمرکز میشود؟
مغز انسان بهگونهای طراحی شده است که بهسرعت آموزش میبیند و تحت تاثیر فعالیتهایی است که در محیط اطرافش انجام میگیرد. هنگامی که کودکان بیش از ۲ ساعت برنامههای تلویزیونی ببینند مغز آنها با سرعت آن برنامهها هماهنگ میشود. بازیهای کامپوتری و یا تلویزیون دارای برنامههایی هستند که دارای جنبش و تحرک زیادی هستند و و کودکان محیطی را با سرعتی بسیار بالاتر از کلاسهای درس تجربه میکنند. بنابراین کودک از حضور در کلاسهای درس خسته میشود و محیط کلاس برایش جذابیت ندارد. از این رو نمیتواند به محتوای درسی توجه نشان دهد و بر روی آن متمرکز شود در نتیجه به طور سریع از انجام یک فعالیت خسته میشود و در کلاس توجه کافی به موضوع درس نشان نمیدهد.
ازاین رو برای کمک به کودکانتان و جلوگیری از کاهش توجه آنها در کلاسهای درس ساعت تماشای برنامهها تلویزیونی و یا بازیهای کامپوتری آنها را کاهش دهید. مدت زمان محدودی در شبانهروز برای انجام چنین فعالیتهایی در اختیار آنها قرار دهید. به کودکانتان کمک کنید تا تمرکز خود را بهدست آورند و بتوانند به اختیار خود از یک موضوع به موضوع دیگر توجه نشان دهند.
آیا میتوان تمرکز را تقویت کرد؟
برای تقویت آن روشهای متفاوتی وجود دارد. تمرینهای ذهنی کمک زیادی به تقویت تمرکز خواهند کرد. شما میتوانید برای بهبود قدرت ذهنی خود این مقاله را از اینجا مطالعه کنید.
اما روش دیگری که میتواند به تقویت فکر و ذهن کمک کند ورزشهای مغزی برای بهبود توجه است. شما میتوانید با کمک ورزشهایی که متناسب با مغز انسان طراحی شده است مغز خود را تقویت کنید و مهارت تمرکز را در خود و یا کودکانتان افزایش دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره اینجا کلیک نمایید.
از مقاله کاربردی و زیبا تون در باره تفکر سپاس گزارم.
ممنون که توجه کردید. شاد و موفق باشید جناب آقای بهبهانی
سلام سرکار خانم حمیدی.متشکرم از شما برای مقاله های خوبتون.موضوع نداشتن تمرکز بچه ها،موضوعی هست که متاسفانه به دلیل استفاده زیاد بچه ها از کامپیوتر و تبلت خانواده های زیادی رو در گیر کرده.مرسی که شما در مقاله های خوب تون به این موضوع می پردازید
سپاسگزارم سرکار خانم حیاتی. شاد و موفق باشید.